{
you're reading...
Microsoft, patent, sudo

Microsoft & patenten: SUDO?

Dat Microsoft patenten heeft op zijn producten is algemeen bekend. Dat deze patenten niet altijd even koosjer zijn kwam ook al meerdere malen aan het licht. En nu gebeurde het opnieuw.
Microsoft heeft een patent genomen op sudo, een term die UNIX-gebruikers (Linux, MacOSX, …) waarschijnlijk bekend in de oren klinkt.
Sudo staat voor su “do”, en met dit programma kun je de zogenaamde superuser toestemming geven om zaken uit te voeren op je computer.
Een zeer handig programma ook, want dit maakt het gebruik van een root-account overbodig, iets wat de veiligheid ten goede komt.
Welnu, Microsoft heeft dit idee gepatenteerd. Wat heeft Microsoft eigenlijk te maken met sudo? Helemaal niets, ze gebruiken het niet, en hebben het ook niet uitgevonden. Toch krijgen ze er een patent op.
Hoe dat kan? In Amerika kun je een patent verkrijgen, als er nog geen patent op rust. (het punt hier wordt best luidop gelezen: PUNT) Iets wat totaal oneerlijk is, en het ontwikkelen van software in gevaar brengt.
Denk maar eens na, wat zijn de meest gebruikte toepassing op een desktop computer? Vaak is dit tekstverwerking, rekenbladen en presentaties maken (het bekende office pakket). Dergelijke software werd ontwikkeld vóór er sprake was van softwarepatenten. Als je je nu voorstelt dat iemand dit idee gepatenteerd had, laten we aannemen dat ik dat deed. Dan zou iedereen die een dergelijk programma wil ontwikkelen een licentie aan mij moeten betalen om een tekstverwerkingsprogramma te mogen maken. Totaal absurd dus, en heel gevaarlijk voor de innovatie.

Daarom is het heel belangrijk dat software patenten een halt wordt toegeroepen. Een steentje kan je bijdragen door bijvoorbeeld deze petitie te tekenen: http://stopsoftwarepatents.eu/.

Ter ondersteuning ook nog een filmpje waarin het gevaar van patenten wordt uitgelegd door Mark Webbink, voormalig RedHat bestuurder. Uit dit filmpje komt ook het voorbeeld van een hypothetisch patent op tekstverwerkingssoftware (ere wie ere toekomt, zelfs zonder patent)

En hier dan nog een aantal interessante links over dit onderwerp:
Artikel op kletskous.com NL
De webstek van het sudo project EN
Een artikel over het patent dat Microsoft nam EN
Engelstalig Wikipedia artikel over sudo EN
Het patent zelve EN

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

twitter

Ik schrijf ook op:

Creative Commons

Creative Commons License
OpenBronBlog van Lennert Holvoet is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0 België licentie.

Mobile Vikings

Become a Viking

Advertenties
%d bloggers liken dit: