{
you're reading...
vrije software

Zoeken zonder Google? DuckDuckGo!

DDg logo

Inleiding

DuckDuckGo is a new search engine with less garbage and better results. With less clicking forward and back between results, it is for anyone who wants to get information faster. We do a lot of things differently.

Dat Google niet de enige zoekmachine is weten we al langer. Een lijst met alternatieven is zelfs snel op te noemen: Bing, Yahoo, IxQuick,… Maar zijn deze even goed als Google? Volgens mij niet. Ik heb ze nooit echt graag gebruikt, terwijl ik het echt probeerde. Ergens wil ik niet alles via Google doen, om mijn privacy toch een beetje te beschermen. Maar er staat zoveel op het internet, en je moet het toch op een manier doorzoeken.
Sinds kort is er een nieuwe speler op de markt: DuckDuckGo (DDG). Deze zoekmachine is gebouwd met vrije software, en beweert geen gegevens van je zoekopdrachten op te slaan. Redenen genoeg om deze zoekmachine onder de loep te nemen.

In dit artikel heb ik geen vergelijking tussen andere zoekmachines gestopt, omdat dit een hoop werk vergt wil je dit goed doen, dus dit zal voor een volgende keer zijn. Dit artikel bespreekt dus enkel wat DDG is.

Overview

Goodies

Surf gerust eens naar http://duckduckgo.com/c/The_Simpsons_characters. Dit is een voorbeeld van ‘zero-click informatie’, wat DDG je zoveel mogelijk probeert te geven. Zoek je een persoon, film, lyrics… Deze verschijnen bovenaan in een kader, zodat je eigenlijk zelden verder hoeft te klikken naar de eigenlijke webpagina. De informatie voor deze zero click info-kaders haalt DDG uit verschillende websites, zoals Wikipedia en WolframAlpha. Maar ook Github, Chruncbase, SourceForge, Wookiepedia, … ontbreken niet.

Daarnaast herkent DDG ook IP-adressen, ISBN-nummers, twitter hashtags, adressen. Daarvoor werkt de site dan met Amazon, Google Maps, etc.

Een andere gemakkelijk functie van DDG zijn ook de sneltoetsen, om snel door de zoekresultaten te navigeren. Met de pijltjestoetsen (↑ & ↓) navigeer je door de zoekresultaten, met return (↲) open je deze link, en met ‘v’ direct in een nieuwe tab. Met ‘/’ ga je terug naar de zoekbalk.

Andere fijne gadgets zijn (in de zoekbalk in te typen):

 • een password generator: pw
 • je eigen ip-adres: ip
 • een dummy text genereren: lorem ipsum

Een volledig overzicht van alle goodies en bronnen voor zero-click informatie kun je hier vinden http://duckduckgo.com/goodies.html

!Bang

Een, naar mijn mening, heel goede en gemakkelijk functie in DDG is de ‘!bang’-syntax. Daardoor kun je via DDG heel snel een website doorzoeken. Door in de zoekbalk ‘!wikipedia duckduckgo’ in te tikken kom je meteen op het (engelstalige) wikipedia artikel van DDG terecht. Deze syntax bevat nu al honderden websites, en daar komen er nog regelmatig bij. Enkele van de bekendste websites zijn bv. !wikipedia; !amazon; !youtube en !images (google images).
Daarnaast zijn er ook afkortingen ingesteld voor een aantal website. Zo is !a gelijk aan !amazon; !yt aan youtube; !g aan !google… Om wikipedia in het nederlands te doorzoeken kun je de syntax !wnl gebruiken.

Maar er is meer. Met !bang kun je ook heel snel gerichte informatie doorzoeken. Wil je snel iets lezen over de include-functie in php: ‘!php include’. Maar ook andere programmeertalen zoals java, c, c++ komen aan bod.
De website waarvoor je gebruik kan maken van !bang zijn in verschillende categorieën in te delen:

Tech (!arstechnica, !slashdot, !php, !drupal …); Online Services (!jobs, !walpha, !twitter, !digg …); Multimedia (!slideshare, !lastfm , !youtube, !flickr …); News (!guardian, !weather, !bloomberg, !thestar …); Entertainment (!perezhilton, !theonion, !imdb, !mtv …); Research (!whatis, !pubmed, !thesaurus, !allrecipes …) & Shopping (!amazon, !ebay, !bestbuy, !ikea …)

Voor wie graag de volledige lijst van !bang-syntaxes zou lezen: http://duckduckgo.com/bang.html

Q&A met de ontwikkelaar

Waar is het beter om meer informatie te vinden dan bij de ontwikkelaar zelf? Juist. Via het feedback formulier op http://duckduckgo.com liet ik Gabriel Weinberg http://ye.gg/) weten dat ik hem graag een aantal vragen wou stellen over DuckDuckGo (DDG) in verband met een artikel en presentatie, en op welke manier ik dit best zou doen. Binnen het uur (!) kreeg ik het antwoord dat ik gerust al mijn vragen mocht doormailen. Ik deelde mijn vragen op in 3 delen: FLOSS, privacy en The Big G. Genoeg materiaal dus.

FLOSS

FLOSS staat voor Free – Libre – Open Source Software. DDG is gebouwd met vrije software. DDG is dat zelf niet. Of toch niet volledig. Sommige delen van de zoekmachine worden wel ge-opensourced, en daarvan is de code te vinden op http://github.com/duckduckgo. Sommige delen worden niet vrijgegeven uit commerciële overwegingen. Wel wordt deels door de DDG-community (http://duck.co) beslist welke delen worden vrijgegeven, omdat deze ook verder helpen ontwikkelen.

Een deel van de inkomsten die DDG opbrengt zal gebruikt worden om andere openbron-projecten te sponsoren. Ook deze projecten worden mee-gekozen door de community.

Privacy

Privacy wordt door DDG hoog in het vaandel gedragen. Ook door Gabriel Weinberg zelf. Zelf gelooft hij rotsvast in de privacy-claim, want zoals hij zelf zegt:

Most basically, I think being able to tie search results to individuals is creepy and I just personally didn’t want to be part of it.

Daarnaast kan de zoekmachine niet gebruikt worden voor rechtzaken, en andere gerechtelijke zaken, zoals in Amerika wel eens kan gebeuren.

Doordat sommige delen van de code niet opengesteld zijn, is het natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat je de privacy respecteert, niemand kan het controleren. Gabriel staat open voor allerlei suggesties om dit wel te bewijzen, en denkt zelfs na om de configuratie van de web server open te stellen om sceptici te overtuigen.

The Big G

Een nieuwe zoekmachine starten. Niet vanzelfsprekend als er al een reusachtige speler op de markt is. Waarom het dan toch proberen?

I hope that I’m offering a better search experience all around

Met de eerder genoemde punten, zoals !bang & de zero-click-info, voldoet DDG hier vrij goed aan. Is het perfect? Neen. Is Google dat? Ook niet. Getuige daarvan is volgende tweet: “Once more, @duckduckgo saves the day – found in 5 minutes what 2 hours on google didn’t reveal.”; door @grody

Maar dan is er ook de vraag, is het nodig om de grootste te zijn? Ook niet. Volgens Gabriel Weinberg is zo groot mogelijk ook voldoende.

Besluit

DuckDuckGo is een zoekmachine die het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk wil maken. Daarvoor zijn verschillende nieuwigheden ontwikkeld. Door de veelzijdigheid van de !bang-syntax, doorzoek je ook snel verschillende sites, zonder dat je een hoop zoekresultaten moet doorploegen.

Naar mijn mening is deze zoekmachine zeker een aanrader. Speel er even mee, en beslis dan zelf of deze zoekmachine een blijver is, of niet.

Reacties

3 gedachtes over “Zoeken zonder Google? DuckDuckGo!

 1. Dit is een goede recensie! Dank je wel, heb hier een hoop van opgestoken. Leuk!

  Geplaatst door Jos | september 23, 2010, 8:59 AM
  • Bedankt. Ik ben blij dat het artikel gesmaakt word 🙂 Hopelijk heb ik binnenkort wat meer tijd zodat ik inderdaad eens de zoekresultaten kan vergelijken. Dat wordt dan wss een vergelijking tussen Google, Bing, Yahoo & DDG. Ik ben zelf benieuwd naar het resultaat eigenlijk (het zal een nek-aan-nek race worden geloof ik)

   Geplaatst door Lennert | september 24, 2010, 11:30 AM
 2. Dank, heldere recensie en ik ben overgestapt! Werkt prima tot nu toe…

  Geplaatst door monic | mei 6, 2015, 11:50 AM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

twitter

Ik schrijf ook op:

Creative Commons

Creative Commons License
OpenBronBlog van Lennert Holvoet is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0 België licentie.

Mobile Vikings

Become a Viking

Advertenties
%d bloggers liken dit: