{
you're reading...
persoonlijke mening, wikileaks

Wikileaks, mijn persoonlijke mening

leaksOverheden werken met belastingsgeld, wat wij betalen, waardoor overheden eigenlijk een beetje van ons zijn. Net zoals een werkgever die zijn werknemers betaald het recht heeft om te weten wat zij doen tijdens de uren, hebben wij hetzelfde recht bij de overheid. Dat persoon X weeral strontzat was op dat feestje gisteren, dat interesseert me niet. Dat is ook niet van belang, we zijn waarschijnlijk allemaal al eens met een mottige kop op het werk verschenen. Maar dergelijke faits-divers moet je dan ook niet vermelden in officiële briefwisseling. Zelfs als je denkt dat niemand anders dan de ontvanger(s) die mail te zien zal krijgen. Het is gewoon niet correct om in functie, en op officiële wijze, je persoonlijke en dus subjectieve mening, over een ander persoon, waar je professioneel mee samenwerkt te ventileren. Zeg zoiets tegen je vrouw als je ’s avonds thuiskomt, of aan je beste maat aan de toog. Daarom vind ik cablegate wel een goed ding. Wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten, en Wikileaks is hier de aansteker. Voor de flamazine moeten ze nu zelf maar zorgen.

Ik ben nu niet 100% akkoord met Wikileaks. Om weer dezelfde vergelijking werkgever-werknemer te gebruiken. Mijn baas moet ik niet van alles weten hoe ik het doe. Als het resultaat in orde is, en ik nu en dan eens tijdens het proces communiceer, is alles ok. Alles leaken is dus ook niet wat ik wil, maar meer transparantie is nodig. Dat is wat Wikileaks nu doet volgens mij, het tekort aan transparantie aankaarten door te zorgen voor te veel transparantie. “Transparency is the oxygen that kills corruption” Daarom is Wikileaks goed op korte termijn goed. Op lange termijn zal Wikileaks uiteindelijk slecht worden, omdat ze teveel aan het licht brengen, en zo onschuldige mensen en de staatsveiligheid in gevaar brengen.
Om nog maar eens een vergelijking te gebruiken: Een koppel is al lange tijd samen, en dat gaat goed. Maar de vrouw babbelt heel graag over haar gevoelens, terwijl de man eerder een stille is. Soms ‘roept’ de vrouw dan wel eens: “Maar zeg dan toch wat er scheelt”, waarna ze allebei op een gewone manier met elkaar babbelen. Wikileaks is hier de vrouw, terwijl regeringen de man zijn. Om de zoveel tijd moet er eens geroepen worden waarna alles weer een hele tijd in orde is.
Dit is ook niet speciaal. In de volledige geschiedenis zijn voorbeelden terug te vinden waar iemand rechtstaat om tegen het huidige beleid te protesteren.

Julian “666” Assange

Het lijkt wel of heel de wereld tegen deze man is. Wat te begrijpen valt, hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. En het is te begrijpen dat als jij net die persoon bent die een Poetin een alpha-mannetje noemde, je het niet zo leuk vindt dat dat uitkomt.
Maar is dat Assange zijn schuld? Hij heeft toch die dingen niet gezegd? Als in ons Belgenlandje een lijst uitkomt met 50 bedrijven die bijna geen belasting betalen, door wat gegoochel met de wetgeving, zijn wij daar ook boos over. Op de bedrijven. Op de wetgeving. Niet op de persoon die de lijst opstelde, en naar buiten bracht. Die wordt gelauwerd om zijn journalistieke acties.
En dat je niet akkord bent met zijn werkwijze, en heel het Wikileaks-gebeuren, de heksenjacht vind ik er toch over. Zeker omdat hij eigenlijk niets illegaal gedaan heeft. Het lekken van de documenten is illegaal, maar dat heeft hij ook niet gedaan. Hij kreeg deze in handen, en heeft ze daarna gepubliceerd. Dat mag. Als nu zou blijken dat hij zelf de servers van het Pentagon gehackt heeft, dan is hij schuldig aan strafbare feiten, maar voorlopig is daar nog geen bewijs van.

Ook het handelen van Amazon, PayPal, Mastercard etc. vind ik ook niet echt kunnen. Dat ze persoonlijk benaderd zijn door de US om tegen te werken, weet ik niet. Dat het gebeurde uit angst voor hen, daar ben ik bijna zeker van. Sorry, maar ik vind het verhaal van Sarkozy die zijn loslopende hond op zijn kantoor probeert te vangen op de wereld loslaten een stuk minder erg dan een kruis in brand steken voor het huis van onze zwarte medemens (want de KKK als klant houden doen ze dan blijkbaar wel). Waar ik dan wel weer het schijt van krijg zijn de DDoS-attacks op de sites van bovengenoemde bedrijven. Dat hun handelen niet helemaal correct was, ok, maar moeten al die andere mensen daar dan last van hebben? Zeg uw eigen account op, zet in de reden dat het is omdat ze Wikileaks tegenwerken, en ze zullen het ook wel weten. (PayPal weet het bijvoorbeeld, en heeft de Wikileaks account gedeblokkeerd)

Volgens maken veel mensen zich ook zorgen om niks, en weet Julian Assange heel goed met wat hij mensen in gevaar kan brengen, en zal hij dit dan ook nalaten om deze te publiceren. Zo was er hoop gedonder toen Wikileaks een deel uit het gerechterlijk dossier van Dutroux online zette. En dat dit de rechtgang ging belemmeren, en het proces ging ongeldig zijn. Na navraag te doen blijken deze documenten op het moment van lekken al van minieme invloed. Zo blijkt maar weet dat de pers vaak van een mug en olifant maakt. (Nagevraagd via @versteven, student rechten aan de Kulak, die de vraag doorspeelde naar een prof)

Wie stout is de roe…

Wie een misdaad begaat moet daarvoor gestraft worden. Het is niet omdat het blauwhelmen zijn die verkrachten dat het daarom mag. Maar als zoiets in de doofpot word gestopt ben ik blij dat iemand dat naar buiten brengt. Zo ook verschillende oorlogsmisdaden die gepleegd zijn. Wij mogen weten hoe het echt gegaan. De winnaar bepaalt altijd de geschiedenis, maar daarom is het nog niet juist. Onschuldigen afknallen ‘omdat je je niet kunt overgeven aan een helikopter’ is een misdaad, die aan het licht moest komen, en bestraft worden. Het is niet omdat na WO2 de Russen bij de winnaars gerekend werden, dat ik het daarom goed moet vinden dat hun strafkampen in de Kolyma-streek open bleven tot eind jaren ’60…

Besluitachtig iets

Wikileaks is niet zwart of wit. Daarom is het ook moeilijk om er een mening over te vormen. Nu, op dit moment, vind ik het nog goed. Maar niemand kan zeggen hoe Wikileaks in de toekomst zal evolueren. Maar nu is het een schreeuw om aandacht, om te laten weten dat velen die geheimhouding en doofpotjes beu zijn. Dat er wel eens iets mag veranderen. Wikileaks probeert het ijzeren gordijntje dat rond veel overheden hangt omlaag te trekken. En ja, daar ben ik voorstander van. Nu toch nog. Maar hou het wel tof.

bronnen

afbeelding: http://www.flickr.com/photos/ilianov/3560691190/ [cc by-nc-sa]

Advertenties

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Tweets that mention Wikileaks, mijn persoonlijke mening « Open Bron Blog -- Topsy.com - december 10, 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

twitter

Ik schrijf ook op:

Creative Commons

Creative Commons License
OpenBronBlog van Lennert Holvoet is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0 België licentie.

Mobile Vikings

Become a Viking

Advertenties
%d bloggers liken dit: